Menu

Duurzaamheid

Klimaatneutraal zakendoen
Duurzaamheid

Duurzaamheid en klimaatneutraal zakendoen

Met mijn onderneming heb ik effect op het klimaat, de biodiversiteit en het welzijn van andere mensen. De negatieve impact wil ik zo klein mogelijk maken en daarom streef ik ernaar klimaatneutraal te werken. Op deze pagina vertel ik wat ik op het gebied van duurzaamheid onderneem om mijn voetafdruk zo klein mogelijk te houden. 

Klimaatneutraal

Als onderdeel van mijn streven naar duurzaamheid, heb ik goed inzicht in mijn impact op het klimaat. Alle initiatieven ten spijt blijft er nog CO2-uitstoot over die ik niet zelf kan voorkomen. Deze compenseer ik met aankoop en bescherming van bomen middels klimaatcompensatie. Ik doe dit volgens deze methode van collega-marketeer Remi van Beekum. Doe je zaken met mij, dan kun je dus klimaatneutraal zaken doen.

Onze zonnepanelen
zonnepanelen

De 16 zonnepanelen op ons dak voorzien ons van zonne-energie. De panelen hebben samen een vermogen van 4.800 Wattpiek (Wp).

Gas

We gebruiken alleen gas voor verwarming. De CO2-uitstoot van het gas wordt via bosbeschermingsprojecten gecompenseerd. In de roadmap van gemeente Arnhem zijn wij binnen 10 jaar Aardgasvrij.

windmolen

Groene energie

Energie nemen we af van Greenchoice. Geen certificatenhandel, maar echt groene stroom opgewekt uit wind, zon en biomassa. Bovendien wekken we stroom op via aandelen in onze eigen windmolen in het Hartelkanaal.

architecture 1838595_960_720

Goed geld

Mijn bankzalen heb ik belegd bij Triodos, een bank die duurzaamheid écht hoog in het vaandel heeft. Triodos investeert alleen projecten die bijdragen aan een groene en eerlijke maatschappij. Dat zeggen ze niet alleen zelf maar dit blijkt uit keer op keer uit onafhankelijke onderzoeken. De bank behoort niet tot het rijtje banken dat vast opduikt als financier van bv. wapenhandel of de kap van regenwoud

Renault Zoe

Vervoer

Voor de meeste afspraken gebruik ik mijn volledig elektrische auto, een Renault Zoë ZE 135. Als ik in een grote stad moet zijn gebruik ik zoveel mogelijk de trein, duurzaam en je kan gewoon lekker doorwerken. Afspraken in de regio doe ik zoveel mogelijk met de elektrische fiets (dat heb je in Arnhem wel nodig…).

Zuinig met energie

Ons adres heeft duurzaamheidslabel A. De isolatie is top, gebruiken alleen LED-verlichting en hebben vloerverwarming. Daarmee heeft het pand een ‘EPC=0‘ classificatie, dat wil zeggen dat de effectieve uitstoot 0 is. Niet energieneutraal, maar het gasgebruik wordt dan gecompenseerd door het terugleveren van groene stroom. Binnen 10 jaar is het pand Aardgasvrij.

Paperless office

Ik streef een paperless office na. Adviezen, plannen en facturen verspreid en onderteken ik digitaal. Ik werk met digitale notities, printen doe ik zelden en visitekaartjes gebruik ik niet.

hero

Continue optimalisatie

Daar waar ik zakelijk marketing automation inzet, hou ik me privé graag bezig met het ‘slim’ maken van ons pand met Home Assistant. Zo weet ik precies welk apparaat hoeveel energie verbruikt. Dat is fijn want duurzaamheid is nooit ‘af’. Ook gaan lampen automatisch aan en uit bij een bepaald aantal lux, en worden ‘vergeten’ lampen automatisch uitgezet. 

Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!