Bitcoin mining met dynamische energieprijzen

B

Ik ben aan het experimenteren met ⚡️ dynamische energieprijzen en bitcoin mining en mocht daar wat over vertellen tegen Arnold Hubach van Bitcoin Focus.

Dynamische prijzen is voor veel mensen nog een onbekend fenomeen. Stroom wordt door energieleveranciers ingekocht per uur (dagelijkse uurprijzen). Die stroom is goedkoop als er veel zon- en windenergie beschikbaar is op een dag. Als er weinig zon en wind is, dan moeten er gas- en kolencentrales draaien en dat is relatief duur. Van die uurprijzen merk je als consument niks als je een (lang)lopend energiecontract hebt. 

Er zijn echter steeds meer energiemaatschappijen waar je een stroomprijs per uur betaald. De zogeheten dynamische prijzen. Je weet dan een dag van tevoren wat de prijzen per uur de volgende dag zijn. De verschillen tussen die uurprijzen kunnen best groot zijn. Op het moment van schrijven (8 november 2022) heb ik vannacht mijn elektrische auto opgeladen voor gemiddeld 3 cent per kWh (incl. btw, excl. energiebelasting). Maar tussen 17.00 en 19.00 ligt de prijs boven de 20 cent per kWh. Het leuke van dynamische prijzen vind ik de economische incentives die er ineens zijn. Het lokt uit om je verbruik aan te passen en je energieverbruik zoveel mogelijk te sturen op de lage tarieven. 

De hoeveelheid duurzame energie die het net op komt groeit flink. Er zal steeds vaker overcapaciteit ontstaan, wat resulteert in lage prijzen. Of soms zelf negatieve prijzen, omdat het net de stroom die het net op komt niet aan kan. Dat biedt kansen, zo was mijn gedachte. Daarom begon ik thuis met experimenteren, en kocht ik een Antimer S9.

De miner laadt automatisch bij lage energieprijzen en/of als de ruimte koud is. Als het warm genoeg is of de uurprijs is hoog dan schakelt hij uit. Uiteindelijk ben ik benieuwd in hoeverre je dit principe nu goed kunt inzetten om aan load balancing te doen. Meer over mijn opzet en idee lees je in het artikel.